JAWS movie tour

29 september 2018 - Edgartown, Verenigde Staten

Vanochtend zijn wij opnieuw vroeg opgestaan. Er was helaas geen tijd voor een ontbijt bij het hotel want om 8:15 wacht de ferry in Woodshole. De ferry in wat voor een hole en waar naar toe?? Wij gaan vandaag naar Martha’s Vineyard. Een eiland net iets onder Cape Cod.

Voor mij is dit echt een bucketlist moment. Martha’s Vineyard is namelijk het toneel geweest, voor in mijn ogen de beste film ooit. Voor de meeste die mijn kennen, jullie weten natuurlijk welke film ik bedoel, JAWS! In 1974 begon, de toen nog  jonge onbekende regisseur, Steven Spielberg aan het project dat zijn leven in een klap veranderd heeft. Het boek JAWS geschreven door Peter Benchley was een regelrechte hit en daar heeft Universal Studios op ingespeeld.

Het eiland Martha’s Vineyard werd door Spielberg uitgekozen als het perfecte eiland waar de eilandbewoners niet veilig waren in het water. De film werd de allereerste blockbuster. De film bracht meer dan 100 miljoen dollar op. Dat was nog geen enkele andere film gelukt. 

Vandaag neem ik jullie mee met een tour over het eiland heen om daar de plaatsen op te zoeken waar deze fantastische film is opgenomen. Nog even voor alle cultuurbarbaren die deze film nog niet gezien hebben. Ten eerste moet je je diep schamen en ten tweede ga deze film kijken voordat je dit verhaal leest. Een spoileralert is van toepassing. 

Onderweg naar de Ferry was het bijna weer raak. Volgens Marijke was het weer raak. In IJsland hadden wij last van een kamikaze hond en vogel. Maar in de States vloog er ineens een chipmunk over de weg heen. En keerde halverwege de weg zich om waardoor hij onder de auto kwam. Ik voelde niks. Dus ik ga er vanuit dat Alvin het gered heeft. 

Wij kwamen rond 9:00 aan het eiland. In het plaatsje Vineyard Haven om precies te zijn. Om het eiland te verkennen hebben wij een auto gehuurd. Onze eerste stop. Menemsha haven. Een pittoreske haven waar een klein gedeelte van de film is opgenomen. Hier vertrok het schip The Orca vanuit de haven. 

Marcel at Quint Shop  Menemsha

Onze volgende stop is de Gay Head lighthouse. Een prachtige kleine vuurtoren die uitkijkt op de klippen. Een prachtig uitzicht. In de film heeft de vuurtoren in kleine rol op de achtergrond. 

Gay Head Lighthouse  Marijke in front of clifs and lighthouse

De volgende stop is de beginscene van de film. Chrissy Watkins, het onschuldige meisje wordt op dit strand de eerste prooi van Bruce. (De haai). Marijke wilde deze scène even naspelen en dacht leuk even door zee te gaan wandelen. Onverwachts kwam er geen haai maar een golf aan. Voordat ze dat door had was de korte broek al ten prooi van het zeewater. 

Nu is het tijd om naar Edgartown te gaan. Amity in de film. Hier hebben wij eerst even gegeten want naar al dat zeewater kregen wij honger. Tenminste als je een parkeerplek kan vinden. In Hengelo bij de Albert Heijn heb je nog meer parkeerplaatsen dat hier in Edgartown. Na een half uur zoeken en een paar honderd meter verder hebben wij eindelijk een plekje gevonden. Bij The Warf hebben wij ons ontbijt/lunch/diner gegeten. Daarna was het tijd om het stadje, zeg maar gehucht, te ontdekken. Van de Townhall, Mainstreet tot aan de chappy ferry. Volgens Marijke eerder een crappy ferry.  

City Hall Edgartown  Edgartown crossing

Ons rondje op het eiland was bijna compleet. De beruchte JAWS bridge kan natuurlijk niet ontbreken. In deze scene zwom de haai onder de brug door terug in zee. Marijke stelde voor om nog van de brug af te springen maar door het koude zeewater zijn wij daar maar niet aan begonnen. Wij hebben inmiddels al genoeg ervaring met koud zeewater.

Jaws Bridge  Bridge2

Iets verder op een ander strandje vonden wij een ???, wat lijkt op een dinosaurus.

Marcel de standjutter

Toen was het tijd om het eiland te verlaten. Wij hebben de huurauto ingeleverd en zijn met de eerste beste ferry terug gegaan naar het vaste land. Inkopen gedaan bij de plaatselijk Walmart. Ook zijn wij naar de drankhandel gegaan. Biermerk Narragansett heeft namelijk ook een kleine rol in de film. In de film knijpt Quint een blikje fijn. Dit was van het biermerk Narragensett. Ter ere van de film heeft het biermerk een limited edition bier blikje uitgebracht. De kans was klein om dit blikje te bemachtigen. Al zoekend in de drankhandel zegt Marijke ineens. Is het toevallig deze? En jahoor. Een complete set van 12 blikjes. Metnemmen!! Een mooie afsluiter van een prachtig mooie zonnige dag. Morgen gaan wij weer richting Boston om daar een duister en geheimzinnig stadje te bezoeken. Tot morgen.

Foto’s

5 Reacties

  1. Willem Tesselaar:
    30 september 2018
    Mooi verhaal dame en heer en zie herinneringen aan de film Jaws, veel plezier 😎
  2. Bionda:
    30 september 2018
    Foto met haai? ;-)
    Wat hebben jullie al ontzettend veel gezien, gedaan en meegemaakt! Mooi om te lezen, heeeeeel veel plezier nog!
  3. Ada Tesselaar:
    30 september 2018
    Heel bijzonder !!!!
  4. Jurgen van Amerongen:
    30 september 2018
    Een bijzondere ervaring om nooit meer te vergeten!dit liedje geef ik graag nog aan jullie mee!

    Spanish Ladies - traditional
    Farewell and adieu unto you Spanish ladies
    Farewell and adieu to you ladies of Spain
    For it's we've received orders for to sail for old England
    But we hope very soon we shall see you again
    We'll rant and we'll roar like true British sailors
    We'll rant and we'll roar across the salt seas
    Until we strike soundings in the Channel of Old England
    From Ushant to Scilly is thirty-five leagues
    We hove our ship to with the wind at sou'west, boys
    We hove our ship to, our soundings to see
    So we rounded and sounded; got forty-five fathoms
    We squared our main yard and up channel steered we
    Now the first land we made it is called the Deadman
    Next Ram Head off Plymouth, off Portland the Wight
    We sailed by Beachy, by Fairlee and Dungeness
    Till we came abreast of the South Foreland Light
    Then the signal was made for the grand fleet to anchor
    All in the Downs that night for to lie
    Then it's stand by your stoppers, see clear your shank-painters,
    Haul all your clew garnets, let tacks and sheets fly
    Now let every man toss off a full bumper
    And let every man drink off a full glass
    And we'll drink and be merry and drown melancholy
    Singing, here's a good health to each true-hearted lass
  5. Els:
    1 oktober 2018
    Marcel, eindelijk, hè! Volgens mij kan je nu naar huis 😉